BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, June 30, 2006

Bibir Tidak Perlu Berkata-kata...


Bila Hati Sudah Mula Bersuara...
mengapa ia perlu tumbuh
segar mewangi...
sedangkan tumbuhnya
tidak diperlukan
hanyalah menyemak kehidupan...
lantara jangan dihancurkan
kesemua benihnya
mungkin ia akan dikutip
dan disemai kembali
agar tumbuh subur
bagi mengindahkan
suasana sekitarnya...
agar ia menjadi
salah satu dari
berjuta kesayangan dihati..
dalam meniti hari-hari
di dunia ini...

bicara bisu,
puteri aida
arkib:2003

Monday, June 26, 2006

suasana banjir di Aru Baru...


26 jun 2006
gembira atau tidak bila sekolah terpaksa ditutup sebab banjir?... warga sk aru baru diminta pulang awal... sekolah ditutup berikutan banjir tiba2. sungai limpah. air pasang... maklumlah hujan tak henti2 sejak 2-3 hari lepas. nie pun pengalaman jugak... apa taknya, kampungku tak pernah mengalami keadaan macam nie... air dah hampir ke paras paha..



gambar tu banjir pada 23 jun lepas... hari banjirnya lebih buruk dari ari tu... ingat lak masa 3 hari kami di Aru Baru nie... kena banjir jugak... tapi tak laa seteruk ari nie.

mahu ajer aku paparkan gambar sungai penghubung kami ke bandar...

hidup ini banyak cubaannya... itulah besarnya kuasa Allah... bumi mana yang tak ditimpa hujan... lautan mana yang tidak bergelora... begitulah asam garam kehidupan... tak der ujian... bererti Allah tak sayang kita... so, bersyukurlah di atas ujian yang dilalui dan ditempuhi itu...
macam aku nie, bergelar seorang GDL... banyak gak laa dugaannya... maklumlah, belajar sambil mengajar...nak kena fokus kat study lagi... nak kena sediakan rancangan mengajar yang steady lagi... semuanya nak perfect...sebut pasal perfect nie... nak laa aku kongsi lagu perfect nyanyian Simple Plan nie...harapnya dapatlah hayatinya... sekadar hiburan sahaja... just bait2 kata laa...
Hey dad look at me
Think back and talk to me
Did I grow up according to plan?
And do you think I’m wasting my time
Doing things I wanna do
But it hurts when you disapprove all along

And now I try hard to make it
I just want to make you proud
I’m never gonna be good enough for you
And you can’t change me

Cuz we lost it all
Nothing lasts forever
I’m sorry I can’t be perfect
Now it’s just too late
And we can’t go back
I’m sorry I can’t be perfect

I try not to think
About the pain I feel inside
Did you know you used to be my hero
All the days you spent with me
Now seem so far away
And it feels like you don’t care anymore

And now I try hard to make it
I just want to make you proud
I’m never gonna be good enough for you
I can’t stand another fight
And nothing’s alright

Cuz we lost it all
Nothing lasts forever
I’m sorry I can’t be perfect
Now it’s just too late
And we can’t go back
I’m sorry I can’t be perfect

Nothing’s gonna change the things that you said
Nothing’s gonna make this right again (right again)
Please don’t turn your back
I can’t believe it’s hard just to talk to you
But you don’t understand (you don’t understand)

Cuz we lost it all
Nothing lasts forevr
I’m sorry I can’t be perfect
Now it’s just too late
And we can’t go back
I’m sorry I can’t be perfect

Cuz we lost it all
Nothing lasts forevr
I’m sorry I can’t be perfect
Now it’s just too late
And we can’t go back
I’m sorry I can’t be perfect

setelah 5 bulan aku di Aru Baru nie, bolehlaa aku berpuas hati dengan pencapaian murid2ku dalam pembacaan Iqra' tu... sudah ramai yang baca Iqra' 3... 2 dan ada 2 orang murid yang dah Iqra' 5. itulah yang mengembirakan hatiku. Ya Allah Kau permudahkanlah urusan anak didikku dan urusanku dalam mencurahkan ilmuMu kepada mereka... agar mereka mampu menjadi anak soleh dan solehah kepada ibubapa mereka... sesungguhnya aku bahagia di sini... semoga setiapa apa yang aku kerjakan ini mendapat rahmat dan keredhaan Ilahi...

selamat berjuang anak bangsaku... dimana bumi dipijak disitu syariat ditegakkan... takbir...Allahu Akbar.


Friday, June 23, 2006

memori 16 jun















16 jun...
hari ulangtahun kelahiranku yang ke 26. dah lebih suku abad aku menghuni di alam fana ini. betapa aku bersyukur di atas nikmat usia yang dikurniakan ini. thank you Allah.
pada ulangtahun kelahiranku kali ini... kami telah mengadakan sedikit jamuan bersempena kami habis interaksi pertama di Institut Perguruan Sarawak. konon2 untuk release tension laa tu... kami buat laksa penang n satay. meriah sugguh suasana malam tu... sudahlah petang tu kami pergi kenduri di kampung kat Sundar. siap menepung tawar pengantin lagi... hihihi... itulah pengalaman pertamaku dalam upacara sedemikian. pengalaman laa tu. ehm...
terima kasih kuucapkan buat sahabiah sekalian yang sudi hadir ke jamuan yang tak seberapa di quarters kami di SK Aru Baru. lain kali mai laa lagi... kita berkumpul disini...nie gambar semasa atas bot dan gambar bersama pengantin...

Thursday, June 15, 2006

bicara seorang teman...

salam.
hari ini 15 Jun 2006.

esok adalah hari ulangtahun kelahiranku yang ke 26. sudah lebih kurang suku abad aku mendiami bumi Allah ini. betapa aku bersyukur atas nikmat usia dan nikmat iman serta Islam untukku. Thank you Allah. berlalu sudah intraksi pertama ku di IPS. interaksi kedua menyusul tidak lama lagi. banyak modul yang perlu disiapkan. begitulah rutin seorang pelajar. itulah yang menyeronokkan bergelar seorang pelajar.
2minggu lebih berada di Miri, amat mengembirakan hati kerana dapat ketemu kawan2 dan dapat berkongsi idea dan bertukar2 pandangan... masing2 punya cerita yang tersendiri. pengalaman di sekolah banyak mengajar kami erti lebih bersikap tanggungjawab. tanggungjawab sebagai khalifah di muka Bumi ini.
tak terduga olehku masing2 punya kretiria yang berbeza. BIG mampu menjadikan kami seoeang yang tabah, cekal, berani serta berkomitmen. semangat setia kawan dan semangat berpasukan dapat dipupuk. seandainya, aku diberi peluang sekalu lagi untuk mengikuti program sebegitu... akan aku laksanakan ia dengan lebih baik.
terima kasih buat kem comandand, mentor2, para pensyarah serta kawan2 semua...
sama2lah kita mendukung amanah yang diberi dengan sesempurna yang mampu.