BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, July 10, 2010

Percaya Ada Cinta...

"Haruskah kuluahkan isi hati sedang di bibir tak bisa melafazkan janji"

Duhai angin, duhai bintang, kirimkan salamku buat si Pungguk yang tak pernah mengerti. Yang tidak pernah tahu Bulan ini sudah lama menaruh hati. Begitu lama menyimpan perasaan, agar sang Pungguk sentiasa menemani sang Bulan, walaupun adakalanya sang Bulan dilindungi awan... dan dikala Bulan pergi melengkapkan putaran alam. Andainya kau Pungguk yang setia, temanilah aku walau ke hujung dunia...

 (copyright dr. novel Percaya Ada Cinta nukilan Ryana Adrina)


Aku cuba meletakkan diri aku dalam situasi ini... adakah aku akan jd Bulan atau Pungguk? 

Seandainya aku memilih untuk jadi sang Pungguk:
Aku pasti akan merana dan kecewa selama2nya. Apa yang jelas dan yang pasti sang Pungguk merindui sang Bulan... ibarat pepatah menyatakan "Bagai Pungguk Rindukan Bulan". Sedangkan Pungguk sedia maklum bahawa dia tak mungkin dan tidak akan dapat menggapai dan memiliki sang Bulan. Dia hanya mampu memuja sang Bulan bila malam menjelma... Aku tidak mahu menjadi seperti si Pungguk. Tidak pernah berusaha untuk mendapat apa yang diimpikan...



Seandainya aku memilih untuk menjadi sang Bulan:
Aku juga tidak akan merasa bahagia walau hakikatnya aku sedar dan yakin ada sang Pungguk sedang merinduiku dan selamanya memujaku. Patutnya aku merasa bangga dan teruja dengan perhatian yang diberikan oleh si Pungguk. Saban hari, setiap malam Pungguk pasti setia menunggu kehadiran sang Bulan. Betapa indahnya saat itu. Namun apakan daya, Bulan hanya mampu melihat sang Pungguk dari jauh tanpa dapat menyapanya. Sesungguhnya, aku tidak rela menjadi sang Bulan... walaupun indah, teruja dengan kecantikannya... sang Bulan tetap dapat meraih cinta sang Pungguk.



Apa lagi pilihan ku??... Aku lebih rela menjadi pohon tempat persinggahan sang Pungguk:
Andainya aku sepohon pokok yang teguh berdiri walaupun tanpa sehelai daun. Namun aku bangga kerana aku dapat menemani sang Pungguk ketika sang Pungguk hadir untuk melihat sang Bulan. Aku rasa bahagia bila melihat Sang Pungguk bahagia walaupun aku tahu hati sang Pungguk dalam keadaan rawan... merindu pada sang Bulan yang tak mungkin jatuh ke riba. Aku bahagia saat Pungguk singgah dibahuku, bersamaku walaupun Pungguk tidak sedar aku sentiasa bersamanya. Bak kata pepatah "Kita akan merasa bahagia seandainya kita dapat membuat kesayangan kita gembira dan bahagia". Kebahagiaan Pungguk adalah kebahagiaan Pokok jua. Aku bahagia menjadi Pokok kerana aku selalu ada untuk Pungguk.



Emmm... pandai jugak aku berkata2 ye. Ntah betul ntahkan tidak ayat aku ni... yang pasti aku menulis melalui rasa dan gerak hati aku. Aku bahagia sangat2. Aku tak tahu kenapa... TQ Allah atas nikmat kasih sayangMU untukku. Aku redha dan pasrah atas segala ketentuanMU untukku, kerana aku yakin dan pasti ENGKAU Maha Mengetahui apa dan mana yang terbaik untuk hambaMU ini.



Rasa cinta pasti ada pada makhluk yang bernyawa, sejak dulu sampai kini, tetap suci dan abadi... Renungkanlah...


Bicara Hati,
Puteri Aida 10072010...diruang tamu.

Tuesday, July 06, 2010

Cerita Tentang Aku...

Terasa rindu plak nak berceloteh disini. Banyak jugak cerita dalam kepala ni nak create kat sini. Nak mula cerita mana yer?? Ikut turn laa kan... okay... satu... satu...


APRIL 2010.

1 - 4 April 2010, Jaulah ke Kuching...

Aku, Sal, Mariza, Norma dan baby Irdina  pergi jalan2 kat Kuching. Sehari sebelum tu kami singgah kat Miri. Transit umah K.Bie n K.Nurul... Tq kakak2ku atas layanan kalian sepanjang keberadaan kami disana.

Kami berada di Kuching selama 3 hari 2 malam. Memang banyak cerita laa kat sana. Kami sampai juga kat Serikin... ala sempadan Indonesia tu... Saja2... jalan2 kenal tempat orang. Tapi memang laa... walaupun kami terpaksa 'makan buah langsat' disebabkan kami  drive sendiri... huhuhuhu... last2 kena minta tolong Tourism Guide jugak tunjukkan jalan. Banyak jugaklaa kami snap gambar... Kenangan Kuching. Kami tinggal kat Hotel 360. Memang sesuai dengan ke'sesat'an kami tu. Huhuhuhu... Memang pusing bandaraya Kuching tu laa 360 darjah. Lawak lak rasa. Alhamdulillah, Pasar Satok sempat gak kami kenal... paling best dapat menjamu selera di Restoran RM17. 

Abis sudah cerita di Kuching...


MTAQ Daerah Lawas dan Bahagian Limbang.

 Tahun ni, sekali lagi aku dijemput ke MTAQ peringkat Daerah Lawas sebagai JURUKIRA. TQ diatas kepercayaan yang diberikan. Apa yang best sangat peristiwa di MTAQ ni? Ehem... Ehem... so secret laa...  Rasa segan laa plak nak write kat sini. Biarlaa kenangan di MTAQ, di bilik Tilawah al-Quran tu menjadi rahsia hati... Alhamdulillah, 2 peserta SK Aru Baru berjaya mendapat nombor untuk ke peringkat Bahagian Limbang. Tapi, pada MTAQ Bahagian, peserta SK Aru Baru tidak berjaya. Huhuhuhu... 

Stop cerita MTAQ.. Tinggal Kenangan. Sweet Memory.


MEI 2010:


Dari KLIA ke PUTRAJAYA...

Aku dan Simah transit KL dulu sebelum balik bercuti Semester Pertama... (28 - 30 Mei 2010)

Seronok gak jalan2 KL ni. Kami stay rumah Zurina. Tq Zurina atas layanan ko pada kami sepanjang kami berada kat umah ko. Pergi KL Sentral, KLCC, Masjid Jamik, Sogo, then... sempat jugak kami g Nilai N9. Jalan2 cari benda yang berkenan di hati... beli... then... blah... Heheheheheehh...

Cerita KL... ada rahmat di sebalik semua ini... ada kenangan indah tercipta disini... adakah ini ketentuanNYA atau sekadar menguji tahap keimananku?? Apa2 pun, semoga ianya Husnul Khatimah.


JUN 2010:

4, 5 & 9 Jun 2010, Majlis kawen abang aku... Tahniah buat abangku Jasman dan kakak iparku Che Hasmaria. Aku doakan kebahagiaan korang dunia dan akhirat. Aku sayang kamu. Terima kasih juga diucapkan kepada kawan2 yang sudi menghadiri majlis kenduri pada 9hb Jun lepas... 


16 Jun 2010, hari ni my birthday... tahun ni adalah berday aku yang paling bermakna sepanjang umur hidupku. Aku dapat sambut besday aku bersama orang2 yang tersayang... saper lagi lau bukan my beloved family... ma, abah, k.nie, dan adik2 ku serta sepupu2 ku juga anak2 buahku... Terharu rasa bila mana abah membacakan doa selamat pada majlis kesyukuran tu... Tq abah... Eda sayang abah... rasa nak peluk abah laa plak.. huhuhuhu... Hadiah yang cukup bermakna bagi ku... Doa dr seorang abah dan ciuman dr adikku Yusfa... rasa nak nangis laa plak... huhuhuhu... mampukan ku ulangi lagi memori semalam pada hari ulangtahun kelahiranku yang seterusnya... aku sayang kamu semua... terima kasih juga buat kawan2 yg telah wish on my birthday... i love youall... Muaaah!


JULAI 2010:

3 & 4 Julai, kami berkumpul di Trusan. Siapa kami? Kami ialah... aku, sal, k.za, simah, asnurol, mariza, k.nie, norma, jae, k.sue n k.as... ramainya... seronok sangat bila dapat berkumpul camni sekali sekala. Apa yang lebih seronok ialah... malam tu kami tonton perlawanan FIFA World Cup antara team Argentina VS German. Best sangat2... ada kenangan disitu... 


Tak der idea dah nk tulis... makin banyak tulis makin sayu plak rasa... peristiwa hari ini akan menjadi kenangan hari esok... yang pasti kenangan itu adalah yang terindah dalam hidupku walaupun ianya terlalu  pahit untuk dikenangkan... Teringat plak lagu... Kenangan Terindah nyanyian Simsons...(ye ke ejaan tu) huhuhuhu...


Semoga ada lagi jodoh untuk aku menulis di sini.


Salam sayang dariku...
Puteri Aida