BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, May 25, 2007

SELAMAT BERCUTI...




Esok bermulanya cuti sekolah bagi semester pertama. so, selamat bercuti kepada semua warga pendidik bagi peringkat rendah dan menengah. cuti selama 16 hari mulai esok dan kembali ke sekolah pada 11 Jun 2007. kepada warga pelajar juga... selamat bercuti. cuti... cuti jugak. buku jangan lupa baca... yerlah... bercuti untuk rehat! tapi jangan laa rehat jer... buat kerja yang berfaedah dan bermanfaat. isikan hari cuti anda dengan sesuatu yang dapat memberi kebaikan dan mampu meningkatkan potensi anda sebagai seorang pelajar.



sebut pasal pelajar... heheheehe... aku pun masih study lagi...



ehm... hari Ahad nie aku berangkat ke IPS untuk interaksi terakhir aku dalam kursus KPLI LPBS j-QAF ambilan 2006. hai kejap jer rasa dah nak habis... huarg!huargh!... tensionnya kena g belajar nie... sebenarnya bukan tension belajar... yerlah... dah belajar kena imtihan pulak. klu tak der imtihan camana kita nak tahu tahap kognitif kita selama kita belajar kan? so, kali nie... pegi Institut bukan sahaja g belajar... tapi ada imtihan akhir lagi. ehm... apa satu pun tak menelaah lagi... aku imtihan 2 paper jer. Bahasa Arab (sebagai subjek major aku) dan Ilmu Pendidikan (memang paper wajib amik setiap student laa). adui...! paper IP nie aku lemah sikit... tak teror sangat pun... dah laa ada bab pengiraan dalam madah nie. aku memang kureng laa sikit ilmu hisab nie. nasib laa badan... tapi best gak bab kira2 nie. klu ilmu Faraid... ehm aku suka pun bab kira2 nie laa... hihihi... kira2 nk bagi harta. best gak tu.



aku kat Institut kali nie paling lama laa sepanjang aku berkursus. maklum laa study musim cuti sekolah jer. dah namanya pun LPBS... cam tu laa cara study nya. pikir sekali best gak study ala-ala KDC nie. yerlah, kita dapat pengalaman mengajar lebih awal berbanding dengan student yang full time study kat Institut nie. bila sesi tutorial berlangsung... menyentuh bab student ker.. masalah disiplin bilik darjah ke... apa2 jer lah yang berkaitan dengan sekolah dan invironment sekolah, kita mampu berhujah dan berbicara serta berbincang berdasarkan apa yang kita alami sepanjang kita berada di sekolah dan itulah antara pengalaman yang paling berharga bagi seorang yang bergelar guru LPBS. kenapa tak caya?



sebut pasal imtihan... alahai... abis imtihan tak leh relaxs gak... ada lagi benda yang kami kena buat nie... apa dia? ha..., kami ada kursus induksi... katanya KISSM.seminggu laa kursus nie. ehm... not bad agaknya kursus nie. aku pun tak tahu... nanti abis interaksi nie... aku citer balik pengalaman aku sepanjang di IPS selama...????... berapa minggu erk? ehm... rasanya dalam 5 minggu kot. alamatnya... merindu tanpa kata laa aku nak menulis di blog nie nanti... hek eleh.. macam ler selalu jer aku menulis kan!... anyway... aku pasti dan yakin ... aku rindu untuk menulis disini...



BTN.... argh... lagi satu kursus kena ikuti lepas imtihan. lepas KISSM... kena g BTN lak. berapa hari erk? aku pun tak tahu... ai... camana yer... banyak sangat benda kena buat nanti g Institut. tapi itulah yang membuatkan aku suka g Institut tu... sertai pelbagai aktiviti... dapat meningkatkan tahap kognitif, tahap kecerdasan minda, tahap kecergasan fizikal jua. bersamamu teman2 di Institut amat membahagiakan... dapat jumpa kengkawan yang duk jauh2 nun... di Kuching, di samarahan, di Bintulu, di Sibu ... and others. dapat jumpa lecturer2... dapat bersama2 mengikuti sesi tutorial itulah paling penting serta dapat berkongsi cerita suka duka berada di rantau ini. SARAWAK!



ehm... nk expose gambar kelas aku laa... kelas BA7... geng2 bahasa arab laa nie... dengan dihiasi 2 kumbang dan 17 bunga... mekar di taman IPS... hehehehe.


okay laa... nanti aku post lagi cerita terkini hiburan sensasi... aper2 pun doakan aku najah dan success dalam imtihan nanti... okay... adios!

salam permisi kuundur diri...

puteri aida.

Thursday, May 17, 2007

16 Mei 2007.... Selamat Hari Guru

GURU PENJANA MODAL INSAN GEMILANG
begitulah tema Hari Guru tahun ini. mengapa dikatakan guru penjana modal insan gemilang? wah! berat dan besar sungguh tanggungjawab seorang guru itu. yelah... menjana modal insan. modal itu sendiri bermaksud aset yang dipertaruhkan. dalam melahirkan individu yang cemerlang dari pelbagai aspek yang merangkumi Jasmani, Emosi, Rohani, Intelek, Sosial dan Aqidah... gurulah yang memainkan peranan dalam usaha mengeluarkan produk yang berkualiti dan bermutu. eh, macam kilang laa pulak. melihatkan tahap kecemerlangan akademik bagi negara kita amat membanggakan. tapi bagaimana dengan aspek akhlak dan moral mereka? sebab itulah kita tidak seharusnya memandang enteng terhadap masalah sosial yang berlaku dalam negara kita hari ini. kita sebagai guru bukan sahaja mahu melihat pelajar2 kita berjaya dalam akademik tetapi cemerlang dalam aspek lain seperti kokurikulum. keterlibatan pelajar2 dalam aktiviti kokurikulum mampu mengurangkan masalah sosial dikalangan pelajar sekolah. ini kerana, mereka telah sibuk dengan aktiviti kemasyarakatan dan mampu menilai mana yang baik dan mana yang buruk disamping mampu berdikari dalam menguruskan kehidupan sendiri. setiap individu itu adalah berbeza. guru2 lah yang dapat mengenal pasti kecenderungan arah mana pelajar2 mereka. gurulah yang akan membantu mencorak dan membimbing mereka ke arah perkembangan kendiri yang positif. tanpa kesungguhan guru2 serta tanpa kesanggupan pelajar2 itu sendiri juga sokongan padu daripada ibu bapa maka setiap impian yang di canang akan musnah begitu sahaja. pelajar2 hari ini sudah cemerlang tetapi kita mahu mereka ini gemilang. pelajar2 adalah modal bagi guru2 dalam merealisasikan tema Hari Guru tahun ini... Guru Penjana Modal Insan Gemilang.

Selamat Hari Guru kepada semua guru2 di Malaysia... semoga mampu menjadi seorang guru yang berdedikasi sekaligus berupaya merealisasi matlamat Falsafah Pendidikan Kebangsaan dan matlamat Falsafah Pendidikan Islam.

Tajuk: Terima kasih guruku.

Guru,
Engkau ibarat lilin
Membakar diri untuk menerangi alam
Mencurahkan ilmu untuk anak bangsa
Agar menjadi insan berguna
Guru,
Tidak mengenal erti penat dan lelah
Mendidik tanpa rasa jemu
Terlalu besar pengorbananmu
Tidak ternilai dengan intan dan permata
Guru,
Jasamu terlalu tinggi
Tidak berbayar dengan wang dan harta
Semoga hidupmu dirahmati
Terima kasih atas jasa-jasamu guruku


Tajuk: Pondok yang usang

Di sini,
Di pondok yang usang
Aku pernah berdiri mendongak ke langit
Menghitung hari mencari kebahagiaan
Saban hari berusaha tanpa jemu
Demi meraih segugus kejayaan

Hari ini,
Di pondok usang
Aku mampu tersenyum keriangan
Tergenggam kukuh di tangan segulung ijazah
Menjadi kebanggaan ayah dan bonda
Tiada lagi kekecewaan semalam
Kejayaan milikku akhirnya

Pantun.

Pergi ke pasar membeli ikan
Ikan dibeli bersama daun pandan
Budaya 3M perlu diamalkan
Untuk kejayaan di masa hadapan

Suasana Subuh sngguh bening
Terdengar kokokan si ayam jantan
Semasa belajar jangan bising
Mendapatkan ilmu sebagai pedoman

Dari Kelantan berhijrah ke Miri
Untuk mendapatkan secebis ilmu
Ilmu duniawi juga ukhrawi
Untuk dicurahkan kepada anak didikmu

Pergi ke hutan mencari akar
Untuk hiasan di ruang tamu
Ingatlah apa yang kita ikrar
Mendidik anak bangsa menjadi insan berilmu

Pulau Tioman Tasik Chini
Pulau Perhentian Pulau Redang
Tema Hari Guru Tahun 2007 ini
Guru Penjana Modal Insan Gemilang

sajak dan pantun tu saya karang sendiri bersempena assignment Modul Bahasa Melayu Mei/Jun 2006 lepas. akhir kalam... Semoga Ceria Selalu...

Wednesday, May 02, 2007

Tak bererti kita tak call kita tak ingat


x bererti kita x call org tu kita x ingat kat dia,

x bermakna kita x tegur dia kita x sayang kat dia,

x bermaksud kita x rapat dgn dia

kita x pernah fikir cara utk merapatkan diri dgn dia.

kadang kala org yg jauh beribu batu dgn kita,

org yg jarang call kita,

org yg jarang senyum dgn kita,

org yg kita jarang jumpa,

adalah mereka yg selalu dok ingat kat kita.

bersangka baiklah dgn Allahbersangka baiklah dgn mereka

terutama mereka yg bersangka baik dgn Allah.

salah faham adalah lumrah dlm hidup manusia.

x semua org boleh baca apa yg tersirat dlm hati kita,

kalau kita x luahkan masakan mereka tahu,

x boleh expect org nak go after us each time,

sbb kadangkala org tu assume yg kita x mahu diganggu

walaupun hakikatnya kita mahu dihujani dgn..soalan2

i.e bertanya kabar utk menguji...

sejauh mana org itu ikhlas bersahabat dgn kita

adakah dia hanya sahabat ketika ketawa

atau dia sahabat ketika mengalir air mata

mmg susah nak meluahkan sesuatu

terutama pada mereka yg kita tidak percaya

tapi x slh kalau kita membuang perasaan malu dan bercerita

mungkin mrk dah tahu cerita kita sebelum kita ceritakan lagi

tapi mereka tunggu kita bercerita sendiri sbb nnt

kalau silap tanya mrk akan dikata busy body

walhal mrk hanya mahu membantu apa yg terdaya

hidup manusia terlalu complicated

bagi mereka yg menganggap hidup inicomplicated dan hidup ini mudah

bagi mereka yg menganggap hidup ini mudah

manusia itu bersifat ikhtiariah...

boleh memilih apa yg dia mahu sbb dia ada akal

andai kita pilih utk hidup dgn mudah

maka kita akan dpt hidup dgn mudah

andai kita pilih utk hidup susah

maka kita akan dpt utk hidup susah

andai kita pilih utk hidup sbg pejuang

maka kita akan berusaha utk hidup sbg pejuang

Allah sayangkan kita

Dia turunkan panduan Al-Quran dan As-sunnah

hanya mereka yg berakal akan menggunakannya

dan mereka inilah yg mendpt petunjuk.

ukhuwwah fillah abadan abada'


disini segalanya bermula...
ukhuwah fillah.